Начало » Общински дейности » Образователна система » Проект "Участвам и променям"

 

Проект "Участвам и променям"

Вече втора година децата от предучилищна възраст на Община Кубрат работят по Националната програма „Участвам и променям” под патронажа на Омбудсмана на Републиката. Целта на Програмата е да разшири формите на обучение в дух на демократично гражданство и патриотизъм. Тя се фокусира върху здравословния начин на живот и конструктивното поведение на учениците. Кампанията обединява всички дейности и задачи, които ще се реализират от Министерството на образованието младежта и науката в партньорство с институции и организации.

 

Тази година акцент в плана за дейности имат формите за здравословното хранене на децата от 3 до 7 годишна възраст, като приоритет в детската градина. При храненето на децата се осигурява повишена консумация на плодове и зеленчуци, като най-полезна храна за здравето. На специално организирани занимания децата се запознават и със значението на хляба, като основна храна на българина. Девизът, който ги следват е ”Никой не е по-голям от хляба”.

 

Българската традиция повелява на трапезата да има винаги хляб. Историята на един народ е днешна и утрешна, а значението на хляба – непреходно.

 

Знаем ли всичко за хляба? Ценим ли го достатъчно?

 

Този въпрос си задават педагозите в ЦДГ „Щастливо детство” гр. Кубрат и планират да работят по този проблем през учебната година, като формират у децата положително отношение към хляба и труда на хората, които го произвеждат.

 

Наред с приказките, разказите и стиховете, които учат в детската градина, те посетиха мелницата в с. Каменово с цел да се запознаят с пътя на хляба. Следващото посещение на децата е в хлебозавода. В трета група „Смехоранчета” с учителки г-жа Явашева и г-жа Рамизова децата се запознаха с историята на вятърните мелници и тяхното развитие до наши дни. Идеята на учителките от детската градина е да научат децата как хлябът стига до трапезата и възпитат да уважение към него.

 

Проект "Участвам и променям" Проект "Участвам и променям" Проект "Участвам и променям"