Работна среща на областния управител с училищни директори в Кубрат

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе на посещение в най-голямото учебно заведение в община Кубрат - СУ „Христо Ботев“. Срещата се проведе с училищни директори от общините Кубрат и Завет. Гюнай Хюсмен инициира поредица от дискусии с директорите на учебните заведения по повод слабите резултати на учениците от региона на националното външно оценяване и държавните изпити в последните две години. По думите на г-н Хюсмен областта е на дъното по показатели в образованието.
   Дискусията в Кубрат е втора от този цикъл. Предстоят срещи и в Разград. Слаби резултати обаче не бяха отчетени от директора на СУ „Христо Ботев“ Татяна Дочева. Директорът заяви, че училището в Кубрат е с отлични показатели и резултати от оценяванията и е едно сред водещите в областта. „Отговорността пред нас е да задържим тези резултати и дори да ги подобрим до колкото можем. Благодарение на учители, извън класните форми на обучение и проектите успехите на учениците ни са видни и при тях няма проблем. При нас прагът е висок и не си позволяваме да го променяме, както на други места, защот о дипломата е значим документ“, коментира директорът. Татяна Дочева сподели, че единствен проблем за СУ „Христо Ботев“ е несанираната сграда на училището.
   Директорът на ПУИ „Д-р Петър Берон“ в Кубрат Ремзи Халилов приветства идеята за дискусия по тези проблеми и коментира, че държавата трябва да впрегне необходимите усилия и да се справи с редица от наболели проблеми в областта на образованието. Според директора на интерната държавата обаче правилно се била насочила към създаването на центровете за специална образователна подкрепа. Бившият градоначалник на Кубрат допълни, че образованието трябва да бъде на първо място в държавната политика, защото от него зависело развитието и икономиката на страната. Това потвърди и губернатора на Разград. Гюнай Хюсмен уточни, че сегашното управление на страната е заложило на образованието и то щяло да бъде приоритет номер едно.
   Като основен и неотложен проблем пред Професионалната гимназия в Кубрат директорът на училището Ивалинка Николова посочи, че той е свързан с отоплението на учебния корпус. Тя допълни, че училището вече е общинско и че то разчита на общинско финансиране. На срещата с директорите стана ясно, че основните проблеми за образованието, които влият пряко върху него са също демографската криза и безработицата. Такива примери бяха посочени от директорите на учебните заведения в Севар, Острово, Брестовене, Юпер, Бисерци, Завет и други.
   Също като значим проблем ръководителите на училищата посочиха и незаинтересоваността на социалните служби, също и безотговорността на много от родителите, които не изпращали децата си на училище. Причината за ниските резултати била и масовото невладеене на български език - билингви, което водело до редица други проблеми в обучението на децата. На срещата бяха коментирани и проблемите с пътищата, защото много от родителите на децата предпочитали те да пътуват по нормални пътища и към по-големите градове. Такъв пример бе посочен от директора на училището в село Юпер. Според Гюнай Хюсмен държавата щяла да помага и да съдейства по най-наболелите проблеми, но местните администрации също трябвало да се включат в този процес. По думите му той бил привърженик на идеята да се закриват училища, но в Исперихско се закривали такива под 50 броя ученици.
   В края на срещата Областният управител заяви, че e необходимо да се потърсят начини за съвместна работа и по-тясно взаимодействие на учителите и родителите, за да се подобрят резултатите от държавното външно оценяване и област Разград да преодолее незавидните си позиции в класациите в сферата на образованието. Целта на работните срещи, иницииране от Областния управите л Гюнай Хюсмен, е установяване на причините за незавидните резултати на учениците от региона на националното външно оценяване и държавните изпити в последните години, изготвяне на доклад и вземане на мерки за преодоляване на негативната тенденция. Участие в срещата взеха още Атанас Дончев - началник на Регионалното управление на образованието-Разград, Живка Димитрова - началник отдел в РУО, Орхан Мехмед - зам.-кмет на община Кубрат и директори на учебни заведения.
   Още в началото на срещата ученици от Кубрат поканиха областния упра вител на предстоящ благотворителен концерт на 9 юни за събиране на средства за закупуване на апаратура за нуждите на детското отделение в МБАЛ Кубрат. Губернаторът плати поканата си с 50 лв. и увери, че ще присъства.

 

 

 

Работна среща на областния управител с училищни директори в Кубрат Работна среща на областния управител с училищни директори в Кубрат Работна среща на областния управител с училищни директори в Кубрат

Назад