Проект „Активни младежи - устойчиво бъдеще за община Кубрат“ стартира в Кубрат

   В Община Кубрат бе сложено началото на проект „Активни младежи - устойчиво бъдеще за Община Кубрат“ по схема Активни на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Бенефициент на проекта е СНЦ „Агробизнесцентър“ - гр. Кубрат в партньорство с Община Кубрат, СНЦ „Зорница“ и центъра за професионално обучение към „Бейском“ ООД. Стойността му е 214 476,70 лв., а срока на изпълнение е 22 месеца.
   На срещата в ритуалната зала към местното читалище присъстваха заместник-кметът на Община Кубрат Нина Цонева, управителят на „Агробизнесцентър“ - гр. Кубрат и ръководител на проекта Павлин Петров, експертите Светлин Симеонов и Галина Иванова. На срещата присъстваха още счетоводителят на проекта Ася Неделчева, шефът на отдел „Образование“ към общината Стоян Черников, експерти от ДБТ, медии и граждани.
   Основната цел е активиране и интегриране на пазара на труда на младежи от 15 до 29-годишна възраст от община Кубрат, които не са в образователната система или обучение, не са включени в заетост при работодател и не са регистрирани като безработни лица в ДБТ, съобщи Павлин Петров.
   Младите хора, включили се в програмата след одобряване ще получат консултация от екипа на проекта, подкрепа за желаещите да продължат образованието си, а също и възможност за осигуряване на работа. Безплатното мотивационно обучение е в рамките на 5 дни, или 30 учебни часа. Участниците в програмата ще получат също безплатно обучение за придобиване на професионална квалификация и умения по професия „Работник в озеленяването“ и специалността „Озеленяване и цветарство“. Цялото обучение ще бъде с продължителност от 50 дни – 300 учебни часа, по 6 часа на ден – Теоретична подготовка /100 часа/ и практическа /200 часа/.
   Обучението ще се провежда в Кубрат, уточниха организаторите. Ще бъдат осигурени още учебни материали, застраховка, ежедневна стипендия от 10 лв., ако участниците са от Кубрат. За тези, които ще пътуват те получават по 15 лв. Успешно завършилите 30 участника обучението ще получат диплома, а също и работа като озеленител към общинската администрация, или към кметствата по населени места със заплата от 460 лв.

 

 

 

Проект „Активни младежи - устойчиво бъдеще за община Кубрат“ стартира в Кубрат Проект „Активни младежи - устойчиво бъдеще за община Кубрат“ стартира в Кубрат Проект „Активни младежи - устойчиво бъдеще за община Кубрат“ стартира в Кубрат

Назад