Две кубратски ученички посетиха Народното събрание

   За седма поредна година заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел проведе национален конкурс на тема „Миграцията - да превърнем предизвикателствата във възможности“. Учениците от 8-9 клас писаха есе, а от 10-12 клас представиха презентация. В първата група поощрителна награда получи Галена Даниел Здравкова от 9 клас, а във втората - Мелиса Алексиева от 11 клас /и двете от СОУ „Христо Ботев" в Кубрат/. Те заедно с още 15 отличени ученици от Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Русе, Ботевград, Враца, Смолян, Ловеч, Свищов и Монтана посетиха Народното събрание като награда за доброто си представяне.
   Началото на визитата постави дискусия с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателя на Комисията по образование Милена Дамянова. В контекс на темата на конкурса - миграцията, Цецка Цачева наблегна, че България пази добре външните граници на Европейския съюз, въпреки че страната ни не е член на Шенгенското пространство. Тя насърчи учениците да трупат информация и опит, защото са тези, които в бъдеще ще решават националните общоевропейските въпроси. Милена Дамянова обсъди с младите хора текущите въпроси, обект на разискване в парламентарната комисия, като обърна специално внимание на приетия Закон за предучилищното и училищното образование.
   В непринудения разговор с учениците се включиха и народни представители от всяка една област, от която са родом и те. От Разградска област участва Михаил Тодоров. Депутатите разясниха на учениците законодателните процедури и целия процес до приемането на съответното законодателство. Заявиха още ангажимента си да подкрепят учениците по места и ги насърчиха да споделят своите проблеми, да водят дискусии и да отстояват мнения.
   Образователното посещение на учениците продължи в пленарна зала, където станаха преки свидетели на най-интересната част от парламентарната дейност на Народното събрание - парламентарния контрол. На въпроси на народни представители отговаряха министрите на Министерството на вътрешните работи, на здравеопазването, на земеделието, социалното министерство и други.
   Празничен обяд в Президентството и много снимки бяха завършекът на вълнуващия ден за талантливите млади европейци в българската столица.

 

 

 

Две кубратски ученички посетиха Народното събрание Две кубратски ученички посетиха Народното събрание Две кубратски ученички посетиха Народното събрание

Назад