Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили

   На 21 май точно 36 ретро автомобила и мотори от цялата страна взеха участие в първия ретро парад в град Кубрат. Събитието се осъществява по инициатива на Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“, Община Кубрат и под патронажа на кмета на лудогорската община - инж. Бюрхан Исмаилов. На събитието присъстваха зам.-кметовете Нина Цонева, инж. агр. Красимир Великов, председателят на общинския съвет д-р Хюсеин Карасюлейман, шефът на отдел „Култура" при община Кубрат, Стоян Черников, представители от местната власт, кметове на кметства, медии, много гости и жители на Кубрат.
   Официалният старт на парада беше даден в 13.00 ч. с обиколка около централната част на града. Най-старото возило, което дефилира на площад „Независимост“, бе Москвич-401 от далечната 1938 година. Автомобилът, собственост на Младен Желязков от Варна спечели приза за най-стар автомобил, а също и приза за кола произведена до 1945 г. „Купата на кмета“ спечели бизнесменът Лютфи Дахилов от с. Беловец с реставриран мотоциклет ИМЗ-М-72 от 1956 г. Той спечели също приз и за най-оригинален и автентичен вид на второто возило, с което участва в парада - австрийски военен джип ДКВ от 1946 г.
   В категорията за произведени автомобили до 1965 г. купата получи Валентин Великов от Разград с Фиат-850 от 1964 г. Купа спечели и Пламен Пантелеев от Русе с автомобил Фолксваген Илтис от 1968 г. в категорията за произведен автомобил до 1985 г. Журито с председател Ганчо Баев от Стара Загора и членове Павел Петров от Габрово и Павлин Петров от Кубрат избраха Трабант-601 за най-атрактивния автомобил в първия ретро парад за автомобили в Кубрат. Ретро бижуто от 1978 г. е собственост на Радослав Ангелов от Русе.
   Призът за най-елегантен ретро автомобил бе връчен на Тончо Желязков от Стара Загора с Опел GT - 1.9, а за най-добре реставрирана кола първата награда отиде при Пламен Веселински от Разград със Шкода Октавия от 1963 г.
   За най-добра реплика журито отличи автомобила Спартан-МК2 от 1970 г. със собственик Емил Неделчев от Каспичан. Най-тунингованото ретро возило в Кубрат стана ВАЗ -2101, собственост на Борислав Атанасов от Варна. Наградата на публиката грабна Александра Димитрова от Кубрат с нейния Вартбург - 312.
   Най-възрастния участник на автомобилното дефиле бе Мухарем Ибрям на 73 години от село Мъдрево, а най-младия участник - 9-годишния Борис Милев от Кубрат. Кметът инж. Бюрхан Исмаилов също получи приз на признателност от организаторите и инициаторите. Всички участници получиха грамоти и награди. За доброто настроение на гостите се погрижиха деца от местните музикални школи, а също русенската рок група OLD GUNS, която изпълни 13 популярни авторски и други рок парчета.

 

 

 

Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили
Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили
Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили Кубрат бе домакин на Ретро парад на автомобили

Назад