Празник на хляба

   „Никой не е по-голям от хляба” - старата българска поговорка, която най-красноречиво показва отношението на народа ни към хляба. Не става дума просто за храна, но за нещо по-силно дори от самия човек. Срещата на човека с хляба започва от раждането му и трае през целия му живот. Той – ХЛЯБЪТ, възпитава, вдъхва надежда в трудни и съдбовни дни и вяра в бъдещето.
   От къде идва хлябът? Знаем ли всичко за него? Ценим ли го достатъчно?
   Тези въпроси си задаваха педагозите в ЦДГ „Щастливо детство” гр. Кубрат, и заедно с децата цяла учебна година търсиха техните отговори.
   Българската традиция повелява на трапезата да има винаги хляб. Хлябът на масата е единствен и незаменим за човешкото ни съществуване. Той поддържа пламъка на живота у нас и ни кара да се чувстваме пълноценни и истински удовлетворени.
   Под това мото през годината се проведоха различни форми:
  • Открити ситуации съвместно с родителите;
  • Кулинарна изложба на хлябове;
  • Информационни табла;
  • Изложба на детски рисунки;
  • Наблюдения, екскурзии;
  • Куклен театър;
  • Празник с деца, родители и хлебопроизводители.
   Естествен завършек на упорития труд на учители, деца и родители беше празникът на хляба, който се проведе на 31 май 2013 г.
   В началото на тържеството отец Евгени освети обредните хлябове, които бяха приготвени от леля Стефка - готвачка в детската градина, РПК ”Наркооп” гр.Кубрат, фирма „Виарус” гр. Кубрат, фирма „Кремсто” с.Бъзън и дарени на детската градина.
   На хлебопроизводителите, съпричастни с идеята, г-жа Неделчева поднесе благодарствени писма.
   Програмата включваше драматизации, песни и танци, награждаване на отличените участници и техните родители в конкурса за рисунка.
   Празникът завърши с кръшно хоро, на което се хванаха учителките, децата и техните гости.

 

 

 

Празник на хляба Празник на хляба Празник на хляба

 

Назад