Селищни празници в селата Горичево и Мъдрево

   Две села от община Кубрат отбелязаха подобаващо селищният си празник. Празничните прояви в селата Горичево и Мъдрево откри лично кметът на общината Алкин Неби.
   Съборът в Горичево стартира с велосъстезание в три възрастови групи. В първата възрастова група до 7 години победители станаха Керем Хасан, Озан Олчай и Мелиса Октай. При възрастовата група до 12 години най-бърз с велосипеда си беше Еркан Мусфов, втори Баръш Сейхан, а трети – Ерен Реджебов. При участниците от 13 до 19-годишна възраст първенците бяха Денис Реджеб, Емре Мустафов и Еркан Ервин.
   В Горичево се проведе също традиционното състезание по бягане за момчета и момичета. При девойките най-бързи бяха Сара Ердинай, Алейна Реджебова и Милани Ердинай, а при момчетата – Енес Недимов, Емре Мустафов и Еркан Мустафов. Празникът продължи с популярната надпревара с мотофрези. Най-бърза стана машината на Несин Бедриев, следван от Зюлкюф Ибрахимов и Ахмед Юмеров. Победителите спечелиха грамоти, купи, медали и награди.
   Какво е празник в Горичево без конкурс за най-вкусна и оригинална баклава. Тази година сладката фиеста се проведе за девети път и е единствена по рода си в региона и страната. Участниците всяка година се увеличават, но тази година рекордът от 24 тавички баклава не беше подобрен. В конкурса се включиха 20 майстори на баклавата, а като причина за отсъствието на повече желаещи организаторите посочиха разразилата се буря час преди събитието. На мястото присъстваха общинският кмет Алкин Неби със съпругата си, неговият заместник Орхан Мехмед, собственикът на „Сортови семена“ и председател на журито г-жа Мариела Йорданова, а също и много жители на селото.
   След трудния избор на журито медали и предметни награди спечелиха в седем категории най-добрите сладкари в конкурса, а за всички тях бяха осигурени и хранителни продукти. В категорията за традиционна баклава победителка стана Мерал Фейзула, а за най-вкусна беше определена баклавата на Шевзие Халилова. Най-модерно направена бе баклавата на Нуртен Тефикова, а най-оригинално стана сладкото изделие на Нуртен Ибрямова. В категорията за най-тънко разточена баклава призът отиде при Разие Насуфова, а победителка в категорията за най-хрупкава баклава стана Рефие Реджебова. Най-красиво подредена бе баклавата на Весиле Ибрямова. Подаръци за най-редовните участници през годините бяха връчени от заместник-кметът Орхан Мехмед. След награждаването традиционният сладкиш беше раздаден на всички присъстващи, а празника в Горичево продължи с футболен турнир и музикална забава.
   В слънчевото утро празникът на Мъдрево стартира с детски рисунки на асфалта, а в рисуването се включиха общо 80 деца. Лично кубратският градоначалник разгледа произведенията на всички и награди децата с много подаръци. За отличното настроение на малчуганите се погрижиха и от аниматорна къща “Веселяците”- гр. Русе. Сред многото от децата бяха и такива, които живеят в чужбина и други градове на страната, но за местният събор те се завръщат. „Днес е голям празник, всички се завръщат и селото ни оживява. Благодарение на Община Кубрат и на местни спонсори успяхме да осигурим за всички богата и пъстра програма“, каза кметът на Мъдрево.
   Пред десетки жители на Мъдрево и гости от страната и чужбина кулминацията на празника в селото беше белязана с вечерен концерт и пищна заря. Сред присъстващите бяха общинският кмет Алкин Неби, зам.-кметът Орхан Мехмед, както и кметът на шампионското село Салим Мустафа. Сред официалните лица бяха още кметът на община Лозница и областен председател на ДПС – Разград Севгин Шукри, а също и делегация от побратимената турска община Субашъ, водена от кметът Туран Джанбай. Тук бяха също кметове на кметства и общински съветници. Приветствия към всички гости отправи кметът на Кубрат и неговият колега от Република Турция.
   На сцената пред местното читалище „Нов живот–1948“ се изявиха десетки участници, сред които местните самодейци, кметът на селото, певци и танцьори. Многообразието и красотата на турския фолклор представи гостуващата група „Гьоч тюркюлери“ от югоизточната ни съседка. В знак на приятелство и добросъседски отношения представителите и на двете побратимени общини размениха почетни плакети и подаръци. За доброто настроение на всички се погрижиха певецът Орхан Мурад и неговата дуетна половинка и съпруга Шенай.
   След концерта на площада певецът и неговото семейство поздравиха жители и гости в местното заведение „Мъдър", където танците и веселбите продължиха до късно през нощта. Сред щедрите спонсори на мероприятията в Мъдрево бяха Община Кубрат и местният бизнесмен и общински съветник Али Кьосев.

 

 

 

Селищни празници в селата Горичево и Мъдрево Селищни празници в селата Горичево и Мъдрево Селищни празници в селата Горичево и Мъдрево
Селищни празници в селата Горичево и Мъдрево Селищни празници в селата Горичево и Мъдрево Селищни празници в селата Горичево и Мъдрево

 

Назад