Млад кубратчанин е носител на наградата „Студент на годината 2018“

   Роденият и израснал в Кубрат курсант-мичман Петър Генов от Висшето военноморско училище, специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“, е тазгодишният носител на наградата „Студент на годината 2018“, съобщава вестник „Екип 7“.
   Призът му бе връчен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на церемония на националното представителство на студентските съвети и под патронажа на министъра на образованието и науката.
   Мичман Генов е разработил през последните години няколко проекта, свързани с компютри и електроника. Един от тях е свързан с направата на устройство, с помощта, на което хора с увреждания на опорно-двигателната система, които изпитват затруднение да движат крайниците си, могат да управляват компютър само чрез премигване на окото си. Той е носител на стипендията „Акад. Димитър Мишев“ - за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката.
   27-годишният Петър Генов е завършил кубратското СОУ „Христо Ботев“, икономическа паралелка, каквато имаше преди години. Учителите му го помнят като много добър ученик, отличен танцьор на народни танци и запален спортист - хандбалист, естествено, тъй като това е традиционният за града спорт.
   Петър има сестра, която е завършила тази година същото училище. И тя е курсант първа година във Висшето военноморско училище във Варна.

 

Назад